وصیت چیست؟ از ریشه وصی و در معنای لغوی آن به معنای عهد، فرمان دادن ،سفارش کردن، و پرداختن به امور متوفی است. و در اصطلاح حقوقی بدین معناست که یک فرد تکلیف امور مالی و غیرمالی خود را برای بعد از فوتش معلوم و مشخص کند ،تا بازماندگان او بعد از فوت ، دچار مشکل نشوند و از طرفی امور خودش نیز سر و سامان پیدا کند و اگر بدهی نیز داشته باشد بدهیهایش پرداخت شود.
وصیت، که به عهدی و تملیکی قابل تقسیم می باشد، یک عمل حقوقی بوده و به معنای آن است که یک فرد، قبل از فوت، در خصوص امور مالی و غیر مالی خود، تعیین تکلیف نماید. موصی، موصی له و موصی به از ارکان وصیت هستند. هر فرد می تواند، تمام اموال خود را وصیت کند اما، تا میزان یک سوم آن، قابل اجرا بوده و بیش از آن، نیازمند رضایت تمام وراث می باشد.
از جمله مهمترین موضوعات حقوقی که در دین اسلام، نسبت به آن، تاکید فراوانی شده، عمل وصیت کردن می باشد. تاکید بر این موضوع، به این علت است که بازماندگان متوفی، دچار مشکلاتی در خصوص مسائلی، مانند تقسیم ارث یا بدهی ها و تعهدات قبل از مرگ وی نشوند و در عین حال، امور متوفی نیز سامان یافته و حتی، ترتیب پرداخت بدهی های او داده شود.
با توجه به اینکه امروزه، بخش زیادی از اختلافات در دادگاه ها، امور مربوط به صحت وصیت و وصیت بیش از میزان مقرر در قانون و مسائل ارث بازمانده از متوفی می باشد، آشنایی با این مساله که معنی وصیت چیست و احکام وصیت کردن در خصوص هریک از انواع آن، چه می باشد، ضروری به نظر می رسد. چراکه در غیر این صورت، ممکن است آثار حقوقی و اختلافات بی شماری، متوجه خانواده فرد، بعد از مرگ وی شود.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، درباره این موضوع که معنی وصیت چیست و ارکان آن چه می باشد، صحبت کنیم؛ سپس، احکام وصیت کردن و اقسام آن را توضیح داده و بگوییم که هر فرد، تا چه میزان از اموال خود را می تواند، وصیت کند. چنانچه پیرامون این موضوع، سوالاتی دارید، با ما همراه باشد.