در قسمت های قبل روش های شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام بیان شد و همانطور که اشاره کردیم ، شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام به دلیل عدم ارسال جنس می تواند به دو صورت حقوقی و کیفری انجام شود . به همین مناسبت در این قسمت قصد داریم نحوه رسیدگی به شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام را توضیح دهیم .
در صورتی که شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام به صورت کیفری انجام شده باشد و به عبارت دیگر ، شکایت کیفری در دادسرای جرایم رایانه ای مطرح شده باشد ، دادسرا موضوع را به پلیس فتا ارجاع می دهد و پلیس فتا باید تحقیقات مد نظر دادسرا را انجام دهد . مانند اینکه کلاهبرداری اینترنتی انجام شده یا خیر و مشخص کند شماره حسابی که وجه مورد کلاهبرداری اینترنتی به حساب وی واریز شده است متعلق به کیست و مسائلی تخصصی از این قبیل .
در این مرحله پلیس فتا نتیجه تحقیقات خود را به دادسرای جرایم رایانه ای ارسال می کند و دادسرا در این خصوص اظهارنظر می کند که آیا عدم ارسال جنس توسط پیج اینستاگرام مشمول یکی از عناوین مجرمانه بوده است یا خیر و اگر بله ، توسط مشتکی عنه رخ داده یا خیر . اگر با توجه به شواهد و مدارک ارائه شده توسط شاکی وقوع یکی از جرایم رایانه ای را احراز کنند ، پرونده را به دادگاه کیفری ارجاع می کنند .
اما اگر دادسرای جرایم رایانه ای وقوع جرم را محرز ندانست ، شکایت را رد می کند و اصلا نوبت به رسیدگی دادگاه نمی رسد . هرچند قرار منع تعقیب صادره توسط دادسرا ، در دادگاه کیفری قابل اعتراض است و اگر دادگاه این اعتراض را وارد دانست ، به جرم رسیدگی و رای صادر می کند .
لازم به ذکر است که بسیاری از شکایات مربوط به عدم ارسال جنس توسط پیج های اینستاگرام رد می شوند ؛ به دلیل اینکه دادسرا وقوع جرمی را تشخیص نمی دهد ؛ چون عدم ارسال جنس به تنهایی جرم نیست ، بلکه تخلف از مفاد قرارداد خرید و فروشی است که ما بین دو طرف منعقد شده است .
به هر حال ، اگر شکایت از عدم ارسال جنس توسط پیج اینستاگرام به نتیجه نرسید و یا از ابتدا قصد داشتیم به شیوه حقوقی دارنده پیج اینستاگرام را مجبور به تحویل جنس یا کالا کرده و یا وجه پرداخت شده را پس بگیریم ، می توانیم در دادگاه حقوقی دادخواست طرح نماییم . دادخواست حقوقی می بایست به خواسته الزام به ایفای تعهد و همچنین دریافت خسارات قانونی تنظیم شود . در صورتی که مبلغ خواسته زیر بیست میلیون تومان باشد ، شورای حل اختلاف و در صورتی که بیشتر از بیست میلیون تومان باشد ، دادگاه حقوقی صلاحیت رسیدگی به دعوا را دارد .
نکته بسیار مهمی که در خصوص نحوه رسیدگی به شکایت از خرید اینترنتی اینستاگرام وجود دارد آن است که شکایت چه به صورت کیفری در دادسرا مطرح شده و یا اینکه در دادگاه حقوقی طرح شده باشد ، شاکی یا خواهان باید کلیه اسناد و مدارک لازم در خصوص تخلفات پیج فروش اینترنتی اینستاگرام را به دادخواست یا شکواییه خود ضمیمه نماید تا قاضی با استناد به آنها حکم صادر کند و اگر نتوان سند و مدرکی بابت پرداخت وجه کالا به دادگاه ارائه داد ، طبیعتا دادگاه نیز نمی تواند حکم محکومیت یا مجازات مرتکب را صادر کند .
از جمله اسناد و مدارک مهمی که در این خصوص می توان به آنها استناد کرد ، فیش های پرداخت وجه به شماره حساب شخص ، کلیه مکالمات و گفتگوهای رد و بدل شده در دایرکت اینستاگرام یا در قالب پیام می باشد که پرینت اسکرین شات مربوط به آنها باید ضمیمه دادخواست و یا شکواییه شوند .