موضوع نقل و انتقال پارکینگ در آپارتمان ها تابع قوانین و مقررات خاصی است که اشخاص موظفاند که این قوانین را رعایت کنند. برای اطلاع از قوانین و مقررات حاکم در مورد نقل و انتقال پارکینگها، باید حالتهای مختلف بررسی شود اما لازم است ابتدا به انواع پارکینگ اشاره شود.
وکیل ملکی : بطورکلی دو نوع پارکینگ وجود دارد: پارکینگ سندی و پارکینگ مشاع. پارکیــنگ سندی به پارکینگی گفته میشود که پشت سند به متــراژ 11متر و 30سانت ذکر شده و محل دقیق آن پارکینگ مشخص شده است. پارکیــنگ مشاع به پارکینگی گفته میشود که هیچ از مالکین مجتمع، پارکینگ سندی ندارند و تقسیم پارکینگ آن مجتمع، برعهده مدیر ساختمان است که بصورت قرعه کشی انجام میشود.
حالت اول بصورتی است که تعداد پارکینگها با تعداد آپارتمان های یک مجموعه برابر است و اگر به این شکل باشد، طبق قانون باید برای هر آپارتمان یک پارکینگ اختصاص داده شود. و هیچکدام از مالکان نمیتوانند بگویند که ماشین ندارم و نیاز به پارکینگ ندارم یــا اینکه حتی در صورت دارا بودن ماشین از آن پارکینگ استفاده نمیکنم و قصد دارم که پارکینگ خودم را منتقل به یکی دیگر از واحدها کنم.
این عمل طبق مقررات صحیح نیست؛ چراکه ممکن است آن شخصی که ساکن است. در آینده آن آپارتمان را ترک کند و شخص دیگری آنجا ساکن شود که به آن پارکینگ احتیاج داشته باشد. تنها امکانی که وجود دارد این است که اشخاص میتوانند فقط پارکینگها را باهم جابهجا کنند یا به همدیگر اجاره دهند. و داخل یک مجموعه آپارتمانی نمیتواند به این شکل باشد که اگر تعداد آپارتمانها و پارکینگها مساوی است، یکی از واحدها هیچ پارکینگی نداشته باشد و واحد دیگری دو پارکینگ داشته باشد.
حالت دوم به شکلی است که تعداد پارکینگ های یک مجموعه آپارتمانی از تعداد آپارتمانها کمتر باشد و در این حالت اگر شخصی بخواهد پارکینگ خود را واگذار کند. فقط به کسی که پارکینگ ندارد میتواند پارکینگ خود را واگذار کند. و نمیتواند به واحدی که پارکینگ دارد، پارکینگ خودش را واگذار کند.
حالت سوم به شکلی است که تعداد پارکینگها بیشتر از آپارتمانها باشد. بعنوان مثال یک مجموعه 20 آپارتمان دارد و 25 پارکینگ برای آن مجموعه اختصاص داده شده است. و در این حالت آن مالکی که پارکینگ اضافه دارد و مالک آن 5 پارکینگ اضافه است نمیتواند پارکینگهای خود را به اشخاص خارج از ساختمان و مجتمع واگذار کند. و این کاملاً برخلاف امنیت و سایر اصول و قواعد مربوط به آپارتمانها است.
در نقل و انتقال پارکینگ در آپارتمان ، طبق قانون در صورتمجلس تفکیکی باید تصریح و نوشته شود. که پارکینگ باید همراه با آپارتمان مورد انتقال واقع شود. انتقال پارکینگ به تنهایی به افرادی غیر از مالکین مجموعه آپارتمانها ممکن نیست.
چنانچه تعداد پارکینگها با واحدهای تفکیک شده برابر نباشد. تعداد واحدهای بدون پارکینگ در صورتمجلس تفکیکی قید میشود تا هنگام تنظیم سند انتقال، این موضوع به خریدار اعلام و در سند انتقال نوشته شود.
این امکان وجود ندارد که یک پارکینگ دو مالک داشته باشد. بعبارت دیگر انتقال مشاعی پارکینگ به مالکین دو واحد یا بیشتر مجاز نیست. از سوی دیگر انتقال دو پارکینگ یا بیشتر به مالک یک آپارتمان بطوریکه مالک یک واحد آپارتمان دارای پارکینگ متعدد و مالک واحد دیگر فاقد پارکینگ شود صحیح نیست.
پارکینگ مزاحم یعنی اینکه دو خودرو پشت سرهم بگونهای پارک شوند که برای خروج یکی از آنها نیاز به جابهجا کردن خودرو دیگر است. این نوع پارکینگ در سند ملک نیز قید میشود ولی قیمتی کمتر از پارکینگ اختصاصی دارد.