وارثان به لحاظ قانونی و نسبت درجه خانوادگی با متوفی، به سه دسته تقسیم میشوند:
- وراث دسته اول: این دسته شامل پدر، مادر، همسر، فرزند و نوه میباشد.
مبلغ ارث هر مقدار که باشد ابتدا ۳ میلیون از آن برای معافیت کسر میشود. اگر مبلغ ارث ۵ میلیون باشد، وراث ۵ درصد آن را باید مالیات دهند. اگر ارث بین ۵ تا ۲۰ میلیون باشد، ۱۵ درصد آن صرف مالیات میشود. اگر مبلغ ارث بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون باشد، ۲۵ درصد مالیات دارد و در نهایت اگر ارث از ۵۰ میلیون بیشتر باشد، ۳۵ درصد آن جهت مالیات پرداخته میشود. همچنین، در صورتی که فردی از وراث دچار معلولیت یا از کار افتادگی باشد، میزان معافیت مالی وی ۵ میلیون تومان است.
- وراث دسته دوم: این دسته شامل اجداد، برادر، خواهر و فرزندان آنها میباشد.
اگر ارثی که به این دسته میرسد ۵ میلیون باشد، ۱۵ درصد آن را باید مالیات دهند. اگر ۵ تا ۲۰ میلیون باشد، ۲۵ درصد هزینه مالیات میشود. اگر مبلغ ارث بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون باشد، ۳۵ درصد آن باید صرف مالیات شود و اگر ارث بالای ۵۰ میلیون باشد، ۴۵ درصد آن را مالیات کم میکند.
- وراث دسته سوم: این دسته شامل عمو، عمه، دایی، خاله و فرزاندانشان میباشد.
این دسته، در صورت بردن ارث ۵ میلیونی، باید ۳۵ درصد مالیات دهند. اگر مبلغ بین ۵ تا ۲۰ میلیون باشد، ۴۵ درصد مالیات شامل میشود. مبلغ ۲۰ تا ۵۰ میلیون، ۵۵ درصد و اگر بیشتر از ۵۰ میلیون ارث به آنها رسیده باشد، باید ۶۵ درصد آن را مالیات دهند.
نکته: با وجود حداقل یک وارث در هر دسته (وارث در قید حیات) ، دیگر هیچ ارثی به بقیه دستهها نخواهد رسید. هر مقدار ارث که به دسته اول برسد، سه میلیون تومان آن معاف شده و بقیه آن صرف مالیات میشود.