بر اساس ماده ۴۶۶قانون مدنی :« اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره میشود و در این حالت اجاره دهنده موجر، اجاره کننده مستاجر و مورد اجاره عین مستاجره نامیده خواهد شد.» از آنجایی که قرارداد اجاره عقدی موقت است باید مدت اجاره در قرارداد قید شود والا قرارداد اجاره باطل خواهد شد.
علاوه بر این مستاجر موظف است در زمانهای تعیین شده اجارهبها را بپردازد و رسید دریافت کند. تنها قراردادهایی به عنوان قرارداد اجاره قابل استناد می باشند که در دفاتر اسناد رسمی و یا در بنگاه های املاک و در ۳ نسخه تهیه شده باشند.توصیه میشود تمامی نکاتی را که به ذهنتان میرسد پیش از عقد قرارداد عنوان کرده و در صورت لزوم در متن قرارداد آن را درج کنید، قرارهای شفاهی قابل پیگیری نخواهند بود.
همچنین مبلغ اجاره را نمیتوان تا پایان مدت اجاره تغییر داد. اما در صورت تمدید قرارداد اجاره تغییر مبلغ مربوطه امکان پذیر خواهد بود که این مورد در قرارداد اجاره۱۴۰۱ اندکی تغییر به همراه داشته است.
در قرارداد اجاره باید مدت زمان اجاره و زمان تخلیه ملک بطور دقیق ذکر شود. در عموم موارد مستاجر بایستی ظرف مدت یک هفته از اتمام مدت قرارداد اجاره نسبت به تخلیه ملک مورد نظر اقدام کرده و آن را تحویل دهد و در غیر اینصورت با استناد به قرارداد تنظیم شده میتوان حکم تخلیه ملک را از مراجع قانونی گرفته و نسبت به بیرون کردن مستاجر اقدام قانونی کرد.
چنانچه مستاجر تصمیم بر ادامه قراداد اجاره داشت باید پیش از پایان یافتن قرارداد جهت تمدید آن اقدام کند و چنانچه پس از پایان مدت اجاره مستاجر از تخلیه مورد اجاره امتناع کند به درخواست موجر تخلیه صورت خواهد گرفت. اما در قرارداد اجاره ۱۴۰۱ مواردی غیر از این جهت رفاه حال مستاجران در نظر گرفته شده است.