بعد از بستن قرارداد اجاره و قبل از تحویل گرفتن ملک توسط مستاجر، ممکن است، یکی از طرفین عقد اجاره، به هر علتی، قصد بر هم زدن قرارداد اجاره را داشته باشد و بدین ترتیب، خسارتی بر دیگری وارد آورد که این امر، صرفا، در صورت وجود یکی از موارد فسخ، امکان پذیر خواهد بود. از جمله موارد فسخ قرارداد اجاره قبل از تحویل، عبارتند از:
وجود عیب در عین مستاجره ( ملک ): یعنی عیبی در ملک وجود داشته باشد که موجب نقص در منفعت ملک گردد یا استفاده از منغعت ملک را برای مستاجر، دشوار کند و موجر نیز اقدام به رفع آن، ننماید.
وجود حق فسخ در قرارداد اجاره: در قرارداد اجاره و در اغلب قرارداد ها، بندی با عنوان حق فسخ قرارداد یا خیارات قانونی، قرارداده شده است که در صورت وجود هر یک از آن ها، طرفین می توانند، قرارداد را فسخ نمایند.
عدم تحویل عین مستاجره: در صورت عدم تحویل عین مستاجره، توسط موجر، در موعد مقرر در قرارداد، مستاجر می تواند، قرارداد اجاره را فسخ نماید و از بروز خسارت به خود، جلوگیری کند. همچنین، چنانچه بندی تحت عنوان پرداخت خسارت، به موجب عدم تحویل، در قرارداد، پیش بینی شده باشد، مستاجر می تواند، اقدام به مطالبه خسارت، به علت عدم تحویل ملک نماید.
چنانچه موجر و مستاجر، قرارداد اجاره خود را در بنگاه، تنظیم نموده باشند و بخواهند، پیش از تحویل مال الاجاره، قرارداد خود را فسخ نمایند، باید کمیسیون بنگاه را بپردازند که قواعد ویژه ای داشته و در ادامه در خصوص قواعد این امر، یعنی کمیسیون فسخ قرارداد اجاره قبل از تحویل، صحبت خواهیم کرد.