همانطور که گفته شد مصوبه تمدید قرارداد اجاره در شرایط کرونا به منظور حمایت از مستاجران و اقشار اجاره نشین جامعه تصویب شده است. اما به نوعی این مصوبه به ضرر مالکان است و از تصرفات مالکانه آنها جلوگیری می کند و حقوق مالک تضییع و محدود می شود.
√ بنابراین برای جلوگیری از این موضوع و حفظ حقوق مالک مواردی استثنا شده است و اگر هر یک از این استثنائات وجود داشته باشد، قرارداد اجاره تمدید نخواهد شد و مالک میتواند حکم تخلیه مستاجر را بگیرد:
1- چنانچه ملک مورد اجاره قبلاً یا در زمانی که قرارداد اجاره تمدید می شود، به شخص دیگری فروخته شود و با عقد بیع به فرد دیگری منتقل شود، در این شرایط قرارداد اجاره تمدید نخواهد شد و مستاجر میبایست ملک را تخلیه کند.
2- چنانچه مستاجر باعث ضایع شدن حقوق مالک شود و به تکالیف قانونی خود به عنوان یک مستاجر عمل نکند، قرارداد تمدید نخواهد شد.
3- به طور مثال اجاره بها و یا قبوض معوقه داشته باشد و یا رفتاری بر خلاف عرف و عادت داشته باشد و باعث ایجاد آزار و یا ایجاد ضرر برای موجر و یا سایر همسایگان شود و یا از ملک مورد اجاره استفادهای خلاف قرارداد و توافقات میان مستاجر و موجر نماید.
به طور مثال از ملک مسکونی به عنوان خانه های قمار و فساد استفاده کند. در این شرایط و موارد این چنینی قرارداد اجاره تمدید نخواهد شد و مستاجر می بایست ملک را تخلیه کند.
4- چنانچه ملک اجاره ای به منظور نوسازی و یا تعمیرات اساسی مجوز تخریب و احداث ساختمان و یا پروانه تعمیرات داشته باشد، مستاجر می بایست ملک را تخلیه کند.
5- چنانچه ثابت شود مالک فقط همین ملک را دارد و برای سکونت خود آن را نیاز دارد و یا اینکه افراد تحت تکفل موجر به این ملک نیاز دارند، قرارداد اجاره تمدید نخواهد شد و مستاجر می بایست ملک را تخلیه کند.
6- اگر مستاجر مابه التفاوت اجاره بها (٢۵٪ نرخ مصوبه) را تا یک ماه پس از تمدید قرارداد پرداخت نکند به این دلیل که موجب ضرر رساندن به موجر شده است، موجر میتواند حکم تخلیه ملک را بگیرد و قرارداد قابل تمدید نخواهد بود.
7- چنانچه مستاجر با افزایش اجاره بها با نرخ تصویب شده موافقت نکند ملک قابل تخلیه است.